A hűség egyre kevésbé eladható?

Úgy döntöttem egy hosszabb formában fogom a véleményemet összefoglalni, a hűségről, a teljes hűségről alkotott képemet. Sok ember szerint nem létezik. Sok ember úgy gondolja, hogy megengedhető egyszer-kétszer “ellágyulni” és hibázni. “Hiszen emberek vagyunk”. Miért akarnánk egy életre elkötelezni magunkat? Végül úgy is jön a jobb, a szebb, a kívánatosabb? “Akkor majd összecsomagolok és lelépek, mert csak egy életem van és azt maximálisan ki kell élveznem.”

A következő mentalitás amibe néha belebotlok, amikor idősebb férfiak vallanak arról, hogy ők úgy szeretnék élni az életüket, hogy életük végén azt érezzék egy jó akciófilmben és egy felnőtt tartalmú filmben vettek részt. Magyarul minden jöhet ami adrenalint ad, ami erkölcstelen, ami könnyen kézzel fogható, ami azonnali kielégülést okoz, ami koszos és büdös. Hiszen az életet ilyen módon falni, egyet jelent az érzelmi gyengeséggel, egyet jelent azzal, hogy nagyon sérült vagy és valahol segítség kell neked. Ez a mentalitás vezethet a lejtőn, az éjszakázáshoz, a nőkhőz és egyéb mámorító szerekhez. Magyarul, a 100%-os kiégés. Amikor a lelked kicsit sem virágzik, amikor a család, az egység és a tisztaság már semmit nem jelent. 

Nagymamámmal kiskoromban sokat beszélgettem arról, hogy én mire is vágyom. Elmeséltem neki, hogy szeretnék egy nagy rózsaszín ködöt, amikor a szerelemnek a kisebb-nagyobb szegmensét megélem, de a nagyinak azt is elmondtam, hogy ez a köd egyszer tudom, hogy elmúlik. Hiszen ez puszta kémia, megfűszerezve egy kis fantáziával. Emlékszem, ahogy a nagyinál kavargattam a teámat, szinte még kislányként és arról meséltem, hogy szeretnék valakivel valamit felépíteni. Meséltem neki arról, hogy egy nagyon erős szívre vágyom. Egy olyan szívre, aki örök életére hűséges lesz hozzám, aki mindig megölel egy hossszabb nap után és aki annyira szeretne nekem minden területen segíteni, hogy soha nem lesz önző és soha nem magának akar mindent, hanem szeretne engem is bátorítani, támogatni. Akit nem lehet majd befolyásolni. Akinek 100%-an én leszek az első…és az utolsó. Ennél a résznél a nagyi általában elővett egy doboz kekszet és a homlokomra adott egy puszit. 

17 éves voltam és még nem voltam szerelmes. Csak ott ültem a nagyinál minden délután és beszélgettünk. Nagyon sokat. A gimiből érkeztem és mindig finom vegetáriánus ebéddel várt. Szerettem vele lenni, mert annyira tiszta és önzetlen volt. Annyira igazi és valós kapcsolatunk volt. Felnéztem rá, mert ezt a tisztaságot, keresem a mai napig sok helyen. Aztán beleharaptam az egyik kekszbe és folytattam, a nagyi meg csak hallgatta: “Szóval ezt én is megteszem majd a férfiért, aki elrabolja a lelkem. Örökké hűséges leszek hozzá. Nem, nem fogok még flörtölni sem senkivel, mert én annyira tudok egy embert szeretni, hogy rá sem kell néznem másra. Mindent feltudnék rakni egy lapra, ha arról lenne szó. De tudom, hogy ezt nem lesz egyszerű megtalálni, így nem is fogom keresni, mert hiszek abban, hogy megérkezik. Nagyi, ne nézz így rám, tudom, hogy lesznek nehézségeink és problémáink de mi biztosan elég erősek leszünk és mindent megoldunk, majd…”

Szóval sokáig így teltek a délutáni óráink és sokat elemeztük a hűséget, a tiszta kapcsolatokat. Anyukám sokszor szeret az “idealista” jelzővel ellátni, de szerintem ez nem arról szól, hogy valamit idealizálok. Szerintem ez arról szól, hogy merek ember lenni. Mert ebben a világban már sokszor emberinek lenni, nem feltétlenül kecsegtető. A társadalom nagyon nagy befolyással bír és akinek nem erős a jelleme az gyorsan abban a süllyesztőben találja magát, ahonnan szinte lehetetlen kimászni, mert az alapvető értékek felborulnak. Szeretném összefoglalni, a hűségről alkotott gondolataim:

A rózsaszín felhő, nagyjából másfél évig tart. Ez alatt az ember képes akár teljesen más arcát mutatni azért, mert szerelmes lesz. Ha valakivel hosszú távra tervezel ezt az időszakot mindenképp ki kell várni, mert rengeteget elárul majd egy emberről és magáról a kapcsolatról az, hogy hogyan is alakul át ez a rózsaszín köd.

25ff6de2b631a0d5f019c8d09cf84f9a

-A barátokat nagyon is meg kell válogatni. Ha olyan barátaid vannak, akik ellenzik a romantikus kapcsolatodat, akkor ideje más barátokat keresni vagy nem elköteleződni. Ne olyan emberekkel legyél együtt, akik szétszednék azt az értékekkel bíró kapcsolatodat vagy akik olyanokra kérnek meg, amivel veszélyeztetik a szerelmeddel/társaddal való kapcsolatodat. Férfiaknál gyakoribb, hogy erre képesek. Én a legelborzasztóbb helyzetekkel is találkoztam, így tapasztalatból beszélek. Ha a barátaid csalják a párjukat, hazudoznak és erkölcstelenek, akkor ez rólad is egy bizonyítvány. Olyan barátokat keress, akik fejbe csapnak ha hülyeséget csinálsz és ne olyanokat akik bátorítanak ebben. 

– Nem lesz mindig könnyű. Talán mostanában azért nem menő az örök hűség, mert bizony azért dolgozni kell, azért tenni kell és arra időt és energiát kell szánni. Ha a rózsaszín köd elmúlik, akkor az embernek kettő választása van: vagy megérzi, hogy ez a nő/férfi olyan akivel egy életet el tud képzelni és teljes szívéből szereti és neki szeretne mindent megadni vagy elkezd kapálózni a további “rózsaszín köd” után, ami egy ideig-óráig megérkezhet, de a következőnél akár ez a láng  hamarabb is kialudhat.

-Ha férfi aggyal indulok ki, akkor biztos van olyan, hogy két-három év után elkalandozik egy-egy piszkos kis gondolattal. Akár nőként is megeshet, hogy több év együttélés után az edzőteremben összefutunk egy nagyon vonzó férfival, aki ráadásul még meg is szólít és hirtelen elhagyjuk az “otthoniakat”. Itt pedig elindulhatnak aljas játékok, de itt kell az emberi énünket elővenni. A hűség nem egy érzelmi állapot, hanem egy döntés. Egy igazi felelősségteljes döntés, amivel hosszú távban megnyered azt az életet, ami valóban értékekkel és valódi boldogsággal bír. A családdal, egységgel, összetartozással…és igen, én úgy gondolom ezt nem lehet elég fiatalon elkezdeni! Nincs is szebb, mint egy tiszta családot alapítani, ahol a gyerekek is a legnagyobb és legőszintébb szeretetben nőnek fel. Szóval ehhez két érett ember szükséges, akik eldöntik, hogy történjen bármi, mindent együtt akarnak megoldani.

-Problémák mindig lesznek. Nincs az a párkapcsolat, amiben nincsenek problémák. A menekülés soha semmit nem fog megoldani. Ha vele nem oldod meg, mással lesznek problémák. Szóval ne ess abba a hibába, hogy látod azt a sok szerelmes filmet és úgy gondolod, hogy ez az élet. Az élet valóban gyönyörű, de ahhoz tenni is kell.

– “Amikor a ‘mi’ többet ér az ‘énnél’: Nemrég egy barátnőm arról panaszkodott, hogy a baráti társasága kinevette, mert megkérdezte a férjét: zavarná-e, ha aznap este a barátaival vacsorázna. Szerintük egy kapcsolatban ugyanolyan függetlenül kellene élni a két félnek, mintha amúgy egyedülállóak lennének. Azonban kérdem én, ha képtelenek vagyunk a társunk érdekeit kölcsönösen a saját magunké elé helyezni, akkor mi az értelme a kapcsolatunknak? Ennyi erővel lehetnénk szobatársak is, akik néha amúgy szexuális partnerek is. Szerintem egy hűség egyik alapelve, hogy többre tartjuk partnerünket önmagunknál, és egy csapatként tekintünk a világra! (Forrás: http://www.she.hu/herself/20170208-szerelem-valentin-nap-kapcsolat-en-romantika-celtudatossag-orok-huseg.html )

– Mindig lesz okosabb, szebb, fiatalabb, sármosabb, szexibb. Tényleg, mindig. Ezzel együtt kell élni. Ha hűség mellett döntöttél, akkor ezt pedig el tudod engedni.

Egy szó, mint száz. Vallom, hogy létezik örök hűség. Mindennél jobban hiszek benne, több csalódás után is. Érettség, döntés kérdése, hogy két ember hogyan oldja meg a külső behatásokat és mennyire tud stabil maradni, ott legbelül. Az emberi jellem sok mindent elárul. Mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mire vágyunk és mindig aszerint kell cselekednünk. Ne hagyjuk, hogy a tömeg beszívjon. A hűség manapság nem eladható, de a legnagyobb érték hiába nincs kiplakátolva minden sarkon. Sokan elrontják ott, hogy kavicsokat keresnek a gyémánt helyett és az értéket, mennyiségre cserélik, de ezek is mind-mind döntések, amik olyakor visszavonhatatlanok.

 

A legújabb könyvemért kattintsatok a linkre: https://shop.spiritvillage.net/termek/piszkos-kis-instagram-hazugsagok/

 

 

Írta: Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s