5 TIPP a késő őszi fáradtság ellen

Bár már lassan a decemberi hónapba lépünk, mégis sokunknál most érzékelhető az őszi fáradtság jelei. Így összegyűjtöttem Nektek pár olyan segítséget, amivel újra kirobbanó formába hozhatjátok magatokat:

1. Kávé helyett, gyömbértea: Számomra mindennél fontosabb, hogy a reggelem nyugodtan induljon és legyen egy kis rituáléja a nap elejének. Legtöbbünkn rögtön a kávéfőző irányába indul, de most megosztok veletek egy igazi ébresztő italt, ami nem már mint a gyömbértea. A szervezetünk nagyon hálás lesz érte, ha fokozatosan “ébresszük” föl és a napunkat egy gyógyteával vagy citromos meleg vízzel indítjuk és a kávét majd csak az irodában fogyasztjuk el. Persze mindenki maga dönti el, hogy kinek mi a leghatásosabb, de én amióta meleg gyömbérteával indítom a napot, sokkal jobban érzem magam a bőrömben.

d6387c2ef47a96a812867ea83a4645ca

2. Aludj mélyen és legyél friss egész nap:  Ez az egyik legjobb módszer, hogy elkerüld az egész napos fáradtságot. Ehhez kell egy kis önfegyelem, de tényleg aranyat ér. Ami a legfontosabb, hogy igyekezzünk mindig ugyanabban az időben lefeküdni. Ne éjszakázzunk és az alkoholt is igyekezzük mellőzni, ha regenerálódásra és plusz energiákra vágyunk. A telefont elalvás előtt egy órával tegyük félre és vegyünk egy jó forró zuhanyt és olvassunk. Egy meleg citromfű tea vagy koffeinmentes gyümölcstea is nagyon jót tesz a szervezetnek, hogy felkészüljön az alvásra, pihenésre. Ha szépen felkészítjük a szervezetünket az alvásra és minőségien tudunk pihenni, akkor a fáradtság jelei is szépen lassan elszállnak. A minőségi élethez, kell egyfajta önfegyelem, de ha az ember erre vágyik akkor képes lemondani egy-két csábító magatartásról.

3. Mozogj: A mozgás feltölt, energiát ad és formában tart. Számtalan előnye van a mozgásnak és erre csak akkor jövünk rá igazán, ha “belevetjük” magunkat. Egy-két edzés után büszkék leszünk magunkra, de könnyen elhagyhat a lelkesedésünk is. Minimum 21 nap kell (nekem ennyi kellett), hogy “átbillenjek” és elkezdjem élvezni a sport szeretetét és az erejét. Figyelem, gyorsan függővé lehet válni! Ha nem a konditermet vagy az aerobik órát választjuk, akkor egy nagyobb séta vagy egy kisebb túra is csodákra képes. A mozgás, maga az élet és a legjobb ha ezt hetente többször is megtapasztaljuk! A jó közérzet alapjáért felel.

69dbcae5cc86b68a7d3a353238c289f4

4. Felejtsük el a junk food-ot: Az étkezés kulcsszerepet játszik, hogy éppen mennyire érezzük magunkat fáradtnak. Ha minőségi tápanyagokat, rostokat és vitaminokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor sokkal jobban fogjuk magunkat érezni és egy adag zöldturmix után, pedig garantáltan kicsattanuk az enerigától. Ha pedig gyorséttermi ételeket választjuk, akkor az a napi teljesítményünkön is érződhet.

5. Minőségi hétvégék, “pihenő órák”: Sokan úgy gondolják, hogy folyamatosan hajtani kell és nem szabad időt adni egy kis pihenésnek. Tudom milyen érzés az amikor az ember megállás nélkül dolgozik valamin és úgy érzi kevés neki a 24 óra, de idén ősszel ezt a párommal közösen is megtapasztaltuk, ami végül azt eredményezte, hogy mindketten betegek lettünk. Ilyenkor jön a kényszerszabadság és napokig képtelen vagy kimászni az ágyból. Így megfogadtam, hogy az egyensúlyra igenis figyelni kell. Azóta igyekszem mindennap egy kis pihenő időt is beiktatni, amikor megnézek egy részt a kedvenc sorozatomból vagy átlapozgatok egy magazint. A hétvégéket pedig nem vad bulizással töltöm, hanem regenrálódással és sok-sok alvással.

Számomra ezek azok a pontok, amiktől jobban érzem magam és amitől jobban kezelem az őszi fáradtságot. Nem kell mind megfogadni, ezek csupán az én bevált módszereim, ami akár másnak is hatásos lehet. 🙂


A bejegyzést írta, szerkesztette: Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s