8 jel, hogy tisztel téged a párod

Véleményem szerint egy egészséges kapcsolat, sok kis dologból tevődik össze. A tisztelet alapvető összetartó erő egy kapcsolatban. Ha a tisztelet nincs meg egy kapcsolatban, akkor az hosszútávon nem egészséges, így gondoltam arra, hogy összeszedem azokat a jeleket, amiből egyértelműen érződik, hogy a párod tisztel téged. Amennyiben az ellentétét fedezzük fel a kapcsolatunkban, akkor a döntésünkre van bízva, hogy mihez kezdünk vele. Érdemes beszélni róla és változást gyakorolni a kapcsolatra, amennyiben egészséges életre és kapcsolatra vágyunk.

1. Hosszú távra tervezünk: Szubjektív megítélésem szerint, az ismerkedési fázis után úgy van bárminek is értelme, ha a két fél alapvetően hosszú távra tervez. Bár időközben történhet bármi, ami miatt ez nem működik, ha alapvetően nem úgy áll a két fél egymáshoz, hogy hosszú távban szeretnének együtt lenni, akkor nem igazán látom értelmét. Tiszteljük a párunkat annyira, hogy nem egy éjszakára vagy egy hónapra szeretnénk őt magunk mellett tudni.

2. Nem hanyagoljuk el magunkat: Egy hosszútávú kapcsolatban előfordul, hogy az egyik fél vagy akár ennek hatására mindkét fél úgy érzi, hogy itt az ideje egy kicsit lazítani. Már rég lejárt a “kampányidőszak” amikor itt-ott jól kell teljesíteni, ma már ez nem fontos. Ami egyet jelent azzal, hogy messziről elkerülik a konditermet, elhanyagolják magukat majd ha külső hatásra megkérdezik mi a probléma csak legyintenek egyet és viccesen azt mondják, hogy ez a hosszúkapcsolat átka. (Mennyi de mennyi párnál hallottam ezt). Alapvetően ezt súlyos problémának tartom és a tiszteletlenségről tanuskodik. Ne engedjük ezt soha meg magunknak. Tiszteljük elsősorban önmagunkat, hogy odafigyelünk magukra és ezzel a párunkat is.

3. Ha valamit megígérünk, ahhoz tartjuk magunkat: A tisztelet alapvetően azt is jelenti, hogy ha mondunk valamit, akkor az úgy van. Ha megígérjük a párunknak, hogy éjfélre hazaérünk, akkor hazaérünk. Nem fél egyre, hanem éjfélre vagy éjfél előtt. Persze előfordulhat, hogy egy-egy indok miatt, valami nem úgy történik de azt mindenképpen fontos megbeszélni a partnerünkkel. A tiszteletlenség lesújtó szele, amikor az egyik fél nem veszi komolyan a párját és úgy gondolja, mondhat és ígérhet bármit, nem muszáj betartania.

4. Más nőkkel vagy férfiakkal nem flörtölgetünk: Nem azt mondom, hogy nem szabad rámosolyogni a recepciós lányra vagy bunkón kell viselkedni azzal a helyes felszolgálóval. Viszont a tisztelet alapvetően ott gyökerezik, hogy semmi olyat nem teszünk, amit fordított esetben nekünk sem tetszene a párunktól.  Fontos időben lefektetni ezeket a szabályokat egy kapcsolatban. Nem, én nem gondolom úgy, hogy egy kalitkában kell élni, de tiszteljük magunkat és a párunkat is annyira, hogy nem írogatunk más nőknek és férfiaknak “csak úgy” és nem flörtölgetünk más nőkkel és férfiakkal.

5. Nem vesszük természetesnek a pozítivumokat: Sokszor magától értetődőnek tartjuk, hogy a párunk egy üveg borral állít haza vagy értünk jön egy barátnős este után. A férfi is könnyen magától értetődőnek gondolhatja, hogy a nő kivasalja az ingeit vagy éppen egy meleg vacsorát készít neki. Szeretem, hogy a mi kapcsolatunkban sokszor hangzik el a “köszönöm” és a “te vagy a legjobb” mondat. Tiszteljünk annyira a párunkat, hogy nem vesszük alapvető elvárásnak ezeket az apró gesztusokat. Az egész kapcsolatot bearanyozza, ha hálásak vagyunk a másikért és ezáltal egyre több és több jót akarunk tenni egymásért.

6. Nem kiabálunk egymással: Bevallom ez számunka is nehéz, de úgy gondolom, hogy alapvetően a tisztelet arról árulkodik, hogy nem kiabálunk egymással és nem bántjuk egymást verbálisan sem. Persze nem vagyunk tökéletesek, van amikor egyszer-egyszer mindenkinek elgurul az a bizonyos gyógyszere, de úgy érzem, hogy törekednünk kell arra, hogy mindent nyugodtan és higgadtan tudjunk kommunikálni.

7. Odafigyelünk a másikra: Igen, ezt alapvetően mindenki teljesen normálisnak gondolja, de sokszor sok kapcsolatban elfeledkeznek erről a felek. Főleg a hosszabb távú kapcsolatokra jellemző, hogy egy idő után nem figyelünk annyira oda amennyire kellene. Milyen volt a másik napja? Mit élt át aznap? Mit szeretne a jövőben elérni? Hogyan tudnám ezzel segíteni? Vajon, minek örülne karácsonyra? Az apró figyelmességek, az őszinte együtt töltött idő tíz év után is annyira fontos, mint egy hónap után.

8. Nem engedjük, hogy a munkánk a kapcsolatunk rovására menjen: Bármennyire is vagyunk elfoglaltak, vezetünk céget vagy vagyunk felelősek nyolc országért, ha a magánéletünk felborul, akkor jó eséllyel mi is borulunk vele. Ha az embernek nagy a felelőssége, könnyen felborulhat az egyensúly és a társa csak arra lesz egy idő után figyelmes, hogy nem is tudja az idejét mikor beszélgettek egy jót vagy mikor hallgatta meg őt a párja úgy igazán. Céget vezetni, birodalmat építeni valóban egy életcél és hatalmas felelősség is egyben, de amenyiben párkapcsolatban élünk, nem tehetjük meg, hogy a férfi vagy nő ezt folyamatosan türelemmel és megalkuvással kezelje. A tisztelet ebben a szituációban azt jelképezi, hogy a férfi és a nő időt és energiát szán a kapcsolat működésére, nem engedi kicsúszni a keze közül a dolgokat.

9fafacccd071dea118ef555cfde4737d

A bejegyzést írta, szerkesztette: Perepelica Claudia
Fotó: Pinterest, Christine Andrew @hellofashionblog

Advertisement

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s