5+1 jel, hogy jó úton haladsz

1. Amikor békét teremtesz a múltaddal: Sokan nem tartják fontosnak és lehunyják a szemüket, haraggal és fájdalommal. Erőszakosan próbálnak előrébb jutni és amikor hátra pillantanak, mérget és dühöt éreznek. Sokan inkább csendben maradnak és a takaró alá rejtik az “elfeledett történéséket és mondatokat”, remélve a jobb életet. Amit pedig elrejtünk az addig ott is marad, amíg nem foglalkozunk vele és nem tisztítjuk meg magunkat. Így ha valami bánt vagy fáj, akkor ülj le és beszélgess el magaddal. ( Nem mondok butaságot, hiába hangzik furán.) Kérdezd meg magadtól, miért érzel haragot? Miért vagy féltékeny? Ezek az érzések jót tesznek neked vagy nem?! Teremts békét az elméddel és a lelkeddel és ha valaki megbántott akkor bocsáss meg neki…és nem miatta hanem önmagad miatt. Nem kell, hogy újra barátok vagy egy pár legyetek, hiszen a megbocsátás nem egyenlő az életünkbe visszaengedéssel. 

2. A legjobb úton vagy, ha nem látod értelmét, hogy hátranézz: Múltja mindannyiunknak van a kérdés, hogy mihez kezdünk vele. Elengedjük vagy hánytorgatjuk. Sokan képesek vagyunk a múltunkat idealizálni, miközben köze sincs a valósághoz csak az agyunk trükközik velünk. Semmihez nem érdemes ragaszkodni ami a múlt, de megőrizhetjük ha jó érzéssel tölt el. Tudom, így leírva minden annyira egyszerűnek tűnik, pedig valójában nem mindig az. Viszont, tanulható és gyakorolható. A legjobb érzés amikor elérsz egy olyan állomást, ahonnan többé nincs értelme visszatekinteni. Megérkeztél egy új állomáshoz, egy új fejezethez és boldogabb vagy mint valaha és ami a legfontosabb ezzel az érzéssel egy izgalmas és csodás út vár rád. Maga a szabadság és az óriási szerelem. 

3. Amikor elfogadod, hogy valaki nem kísér végig az utadon: Barátságok, kapcsolatok formálódnak át és alakulnak át. Valakit elhagyunk, mert menni akarunk és ő maradni. Aztán van aki minket hagy el, mert nem tud velünk együtt jönni és nem is akar. Teljesen normális és nem tehetünk mindenkit boldoggá. Így nem vesszük magunkra a sértődéseket a kibeszéléseket, mert tudjuk más szintre érkeztünk. Ezek a szintek váltakozhatnak, újra egy szintre kerülhetnek de óriási távolságok is kialakulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elfogadjuk a változást és mosolyogjunk közben. Mások vagyunk, más célokkal és értékrenddel. Fogadd el, hogy hiába indultál el valakivel, közel sem biztos, hogy vele érsz a célba. 

4. Megtanultál nemet mondani és hidegen hagynak a sértődések: Egy nagyon egyszerű példát szeretnék felhozni: szombat este van és a haverjaid elhívnak téged bulizni. Neked pedig nincs kedved éjszakázni és úgy érzed inkább otthon maradnál egy jó könyvvel vagy a legutóbbi fotózás képeit szerkesztgetnéd. Nem mersz nekik nemet mondani? Miért nem? Ha nincs kedved akkor mondj egy határozott nemet. Ilyenekért egy igazi barát sem sértődik meg. Állj ki magadért és tanulj meg magyarázkodás nélkül nemet mondani. Jó úton haladsz, ha feljebb tudsz emelkedni az ovis sértődéséken és szemrebbenés nélkül tudsz nemet mondani. 

5. Minőségre figyelsz a mennyiség helyett: Egy jó beszélgetős éjszaka a rengeteg buli helyett. Egy gyönyörű kasmír pulóver a rengeteg fast fashion poló helyett. Amikor figyelni kezdesz a jó és minőségi borra és nem adod alább egy fröccs erejéig sem. Amikor lassan csókolsz és nem mindig hevesen. Amikor értékelni tudod a napfelkeltét. Nyugodt, lelki egyensúly a folyamatos robotolás és pörgés helyett. A minőségi életre vágysz és nem egy gyorsan elillanó állapotra. Amikor odafigyelsz a kis és apró részletekre. Hiszen minden pillanat tartogat valamit, vegyünk csak észre az apró örömforrásokat. 

+1: Jó úton haladsz amikor a jelenre fókuszálsz: A jelen megélésének soha nem adtam akkora figyelmet, mint mostanában. Rengeteg tervem és álmom van és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy lassacskán kezd összeállni a kép és fokozatosan érem el a céljaimat és az álmaimat. Ne gondoljatok feltétlenül óriási dolgokra. Amikor tavaly elhatároztam, hogy nem szeretnék többet dohányozni akkor naponta tűztem ki célokat ami mára már az életstílusomat formálta át. Hiszen akkor mindennap egy siker volt, dohányzás nélkül ami mára már a hétköznapom része lett. A legfontosabb, hogy elkezdjük valahol és lépcsőzgessünk. A jelenre figyeljünk és képesek legyünk élvezni a sétát amikor sétálunk és lassítsunk, hogy észrevegyük a sok apró csodát ami minket körülvesz. 

girl

Perepelica Claudia

 

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s