Fashion skicc: a kéz jelenlétének luxusa

Mi a fashion skiccek népszerűségének titka? Múltbéli csemegék azok mesebeli világáról, Virág Nikolett designertől, egy presszókávé ideje alatt.


Állítottál már ki Londonban, több kontinensen és országban dolgoztál, és még a világ egyik vezető női magazinjának főszerkesztője is megtisztelt benneteket like-kal az Instagramon.

Igen, bár fontos, hogy a követőink többsége civil, mindennapi ember, akiknek a posztjaink, a fashion skiccek is örömet okoznak. Ezt olyannyira komolyan veszem, hogy amikor már tényleg aludnom kéne, mert pár órán belül kelnem kell, akkor még mindig nekiállok rajzolni, mert jó érzés látni, hogy szeretik, amit publikálunk, és erre számtalan visszajelzés érkezik nap mint nap. Egyszerűen jó adni ilyen formában. Nagyon szeretem, mert a fashion skicc lehetőséget ad a hétköznapi témákra. Meggyőződésem, hogy a derű a mindennapok apróságaiban rejlik.

Miért ilyen népszerű a fashion illusztráció?

Fashion illusztráció több mint 500 éve létezik, az aranykora 1930 és 1970 közé tehető. A skicc értéknövelő, eladásösztönző eszköz a magazinokban. A népszerűsége pedig annak köszönhető, amit Nicolas Drake említ az 1994-es kiadású „Fashion Illustration Today” című könyvében, hogy a divatillusztráció a kéz jelenlétét mutatja meg, és vizuális luxusnak tekinthető. Erre pedig szüntelenül vágyunk.

1

Részedről ez hogyan érhető el technikailag?

Sokkal jobban foglalkoztat az, hogy egy kép technikailag miként készül, mint az, hogy mit ábrázol. Azok, akik professzionális szinten rajzolnak, talán egyetértenek abban, hogy mindenekelőtt kiválóan kell tudni másolni, illetve időről időre új területre kell tévedni. Most pl. Hans Holbeint reprodukálok szabadidőmben és állatos meseillusztrációkat készítek, muszáj új technikákat kipróbálnom. Nézzük meg pl. a top 10 fashion illusztrátor között számon tartott Jessica Durrant fashion skicceit: a hölgy publikálja is azokat a fotókat, amelyeket lemásolt. Abban a fázisban vagyok, hogy a benchmarkon és másoláson túllépve keresem az egyszerűsítés további lehetőségeit. Mindig van hova fejlődni. Ahhoz tehát, hogy bármit is egyszerűsítsünk, a komplexitással kell maximálisan tisztában lennünk, hogy a sokból keveset tudjunk varázsolni, és kizárólag a lényeg maradjon a papíron. A fashion és beauty skiccek arról szólnak, hogy a lehető legkevesebb vonallal és színnel, minél több szeretettel miképpen lehet megmutatni a szépséget és egyben sebezhetőséget.

Mivel rajzolsz?

Filccel és Cretacolor, illetve olykor Faber Castell ceruzákkal. Továbbá a kollégák gyűjtöttek nekem egy szatyornyi körömlakkot, mert sokkal testesebb és kezelhetőbb a vízfestéknél, mégsem akril. Javaslom kipróbálásra, élmény.

2

Mik a jövőbeni terveitek?

További meglepetésekkel szeretnénk kedveskedni a követőinknek és üzleti partnereinknek, illetve nagyon izgatottak vagyunk, mert az egyik cipőtervem alapján elkészíttetjük az első cipőnket is mint pilotot. Nagyon finom, könnyű és légies cipő Louboutin mester előtt tisztelegve. Jövő évi terveink között szerepel a külföldi megjelenés is, amelynek előkészületeit a közelmúltban elindítottuk.

Megosztanál még egy csemegét az aranykor fashion illusztrátorairól?

Az aranykor művészei több évet töltöttek el másolással, míg a saját stílusuk kiforrott. Vitathatatlan technikai tudással rendelkeztek, mégis az akkori magazinokban nem lehetett tudni, ki mit készített, mert csak elvétve engedték a szignózást. Éppen ezért stílus alapján lehetett csak azonosítani, amitől a kép értéke tovább nőtt. Talán el sem tudjuk képzelni, hogy akkor milyen mágikus tisztelet övezte őket az olvasók részéről. A szakma mégsem ismerte el őket, úgy tartották, hogy „a skiccelők valójában nem művészek”, annak ellenére, hogy a Vogue-ot és a Harper’s Bazaart illusztrálták. Az akkori fotók csodálatosak, de meglehetősen statikusak voltak, ezért az illusztrációk, amelyekkel időnként kiváltották őket, frissességet jelentettek minden tekintetben. Sokkal több emóciót, lendületet és finomságot lehetett velük kifejezni.

3

14958037_10211365420836660_440673891_o

(Galambos Eszter sminkesnek készült beauty illusztráció.)

https://www.instagram.com/vndesign_digitalagency/

www.vndesign.hu

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s