6 dolog, hogy miért fontos a tisztelet önmagad felé

Bár még a 20-as éveim elején járok, bátran mellem állítani, hogy a legjobban a “rossz emberekhez” való ragaszkodásunkon bukhatunk el. A rossz ember valójában nem biztos, hogy rossz ember, de negatív hatással van ránk. Fájdalmat, feszültséget, szomorúságot okoz. Meg kell tanulnunk tisztelni önmagunkat és elhatárolódni minden olyan tényezőtől, ami gyengévé próbál tenni. Szeretném kiemelni, amit én is pár év alatt tanultam meg: Magadra odafigyelni NEM önzőség!

Bármihez is kezdesz az életben, bármerre is mész, bárkivel is beszélgetsz tisztelned kell magadat. Ha ez nincs meg akkor belefogsz esni egy ördögi körbe, ahol könnyen tudnak bántani és megalázni. Mikor írtok nekem vagy körbenézek a “nagyvilágban” egyszerűen tátott szájjal figyelem, hogy mennyire nincs tisztelet önmagunk felé. A következő sorokban leírom, miért is fontos a tiszteletet odaadnod a tükörképednek:

1. Esélytelen, hogy tiszteletlenül bánjanak veled – Magyarul ha magadnak megadod a tiszteletet, akkor nagyon kevés esélye van annak, hogy valaki tiszteletlenül beszéljen vagy viselkedjen veled. Természetesen így is történhet ilyen eset, de mivel tudod ki vagy szépen és higgadtan arrébb sétálsz. Esélyt nem adsz annak, hogy valaki kétszer is bele essen ugyanabba a hibába.

2. Nem feltétlen jelent kedvességet – Magyarul maradj tiszta és egyenes saját magaddal és a környezeteddel szemben is. Mindig is rosszul voltam a nem egyenes, hanem jobbra-balra tekergős emberektől. Tegyünk fel egy nagyon egyszerű példát. Tegyük fel az exbarátod még mindig próbál manipulálni vagy vissza jönni hozzád, de te már tudod, hogy esélye sincs a közös jövőtöknek. Ilyenkor tisztán és korrekten jobb kezelni az eseményeket, nem pedig az önbizalmunkat fényezni és belemenni egy sunyi játékba ahol az egyik fél sem fog győztesen kijönni. Magyarul bármi van mindig nézz bele a tükörbe és ne engedd, hogy valami is közbeszóljon, tisztítsd a lelkedet.

3. Meg tudsz bocsátani, de nem adsz újabb és újabb esélyeket – Az egyik legjobb dolog abban, hogy tiszteled és szereted magad, hogy nem vagy könnyen manipulálható. Egyenesen és korrekten cselekszel emiatt pedig a környezetedtől is elvárod ezt a fajta viselkedést. Természetesen vannak ebben bukkanók, ahol csalódás fog bekövetkezni. Ilyenkor pedig mindig tudod mit kell tenned: megbocsátanod, hiszen hatalmas szíved van de nem beengedni újra. Tartsd csak kint az olyan embereket, akik hazudtak vagy átvágtak. Nem érdemelnek újabb esélyt, hisz aki egyszer képes volt az másodszorra is képes lesz. Téged pedig csak tönkretesz.

4. A legfontosabb kapcsolat akivel valaha is leszel az önmagad – … és ezen nincs mit szépíteni. Te vagy az a személy aki reggel felkel, fáradtan is bevonszolja magát a fürdőbe, félig csukott szemmel megissza a kávéját és összerakja magát. Te vagy az a személy aki irányítani tudja a saját életét. Te döntesz, te lépsz és te mész tovább. Van olyan időszak az életedben amikor hiába vannak melletted szerető emberek, te úgy érzed teljesen egyedül vagy és most van az, hogy senki nem segíthet. Csak és kizárólag te magad. Ez azaz időszak amikor rájössz, hogy mennyire fontos jóban lenned önmagaddal.

5. Nem alakítasz ki gyenge párkapcsolatokat – Nem lesz “semmilyen” párkapcsolatod csakis kizárólag biztos alapokra épített társad. Nem lesznek egy éjszakás és mindenféle romlott kapcsolataid. Nem fog úgy kezdődni a mondatod, hogy “mindketten nagyon be voltunk rúgva…” hanem “ezt nem hittem volna…nem hittem volna, hogy első pillanattól kezdve képes leszek harcolni ezért a szerelemért”. Nem lesz olyan, hogy nem tudom a válaszokat csak a kérdéseket. Nem lesz olyan, hogy elgyengülsz és odaadod magad valami vadidegennek csakhogy érezd jó vagy. Hiszen tudod, hogy jó vagy. Tudod, hogy te nem egy szeletet érdemelsz, hanem egy egészet. Így te mindig biztos alapokról tudsz indulni.

6. Értékeled önmagad és a környezeted – Mivel tudsz különbséget tenni a jó és a legjobb között. Tudod, hogy fekete vagy fehér de a szürke már nem játszik. Szereteted a forró vagy jéghideg vizet , de  a langyos vizet nem kerülgeted. Így átlátsz az embereken és ismered őket. Tudod, hogy kik azok az emberek akik megérdemlik a figyelmed és a szereteted, nekik bármennyit képes vagy adni, mert tudod nem vesznek el belőled semmit. Így ugyanúgy kitudod szűrni kik azok az emberek akikbe viszont egy csepp energiát sem érdemes pazarolnod. Értékeled azt amid van és nagyon vigyázol arra ami emberileg egy hatalmas kincs.

+1. Eltudod engedni ami már nem épít – Nem ragaszkodsz a megszokott emlékekhez és nem ragadsz benne ami nem jó. Nem vagy se féltékeny sem irigy és hidegen hagy, hogy a múltad merre indult el. Tudod, hogy merre akarsz menni és ezáltal tisztában vagy azzal, hogy te járhatsz a legjobban ha képes vagy elengedned azt ami már csak lerombolna. Tudd, hogy mikor van valaminek vége és mikor kell új fejezetet nyitni. Legyél tisztába azzal, hogy az elengedés nem  önzőség. Ami múlt az múlt és kár feszegetni ami már el lett vágva, hisz azt a kötelet újra már kár összekötni.

ripp

Perepelica Claudia

 

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s