A Cosmopolitan főszerkesztőjével, Sabján Johannával beszélgettem:)

Mit jelent számodra a magazin?

A Cosmopolitan a fiatal nők bibliája, ami minden élethelyzetben kézen fog és segít, legyen szó szépségápolásról, divatról, párkapcsolatról vagy karrierről. Ugyanakkor önbizalmat és hatalmas adag bátorságot is ad, hogy meg merjünk hozni bizonyos döntéseket, ha változtatni akarunk az életünkön.

Korábban az Otthon magazin főszerkesztője voltál. Mennyire más feladat a Cosmopolitan szerkesztése?

Bár két teljesen eltérő tematikáról beszélünk különböző célcsoportokkal, a lényeg ugyanaz. Megtalálni a helyes arányokat, felkelteni és megtartani az olvasó figyelmét, illetve hasznos, izgalmas és persze szórakoztató tartalmakat készíteni.

Hogyan telik egy átlagos hétköznapod?

Általában 5:45-kor kelek. Reggel 7-től 8-ig edzem, és nem sokkal 9 óra előtt érek be a szerkesztőségbe. Értekezlettel indítjuk a napot az online csapatommal, ahol átbeszéljük, milyen tematikával készülünk aznap a cosmo.hu-ra. Napközben több megbeszélésem is van: szerkesztőségi meetingek a magazin munkatársaival, sajtótájékoztatókra járok, és üzleti partnerekkel találkozom. 18-19 óra körül indulok haza – persze a munka ezzel nem ér véget. A Cosmopolitan székhelye New Yorkban van, így az időeltolódás miatt este e-mailezünk az amerikai szerkesztőséggel.

Mivel kapcsolódsz ki az egész napos pörgés után?

Számomra a pörgés jó dolog, mindig fontos volt, hogy folymatosan történjenek körülöttem az események. A nyüzsgés és az állandó munka feltölt, nyár óta viszont a jóga is a mindennapjaim része. Nem az a cél hogy lelassítson, elsősorban a sportot és a kihívást látom benne. Hétvégente pedig moziba járok, sorozatokat nézek és rengeteget olvasok – nagyon fontos, hogy pihenéskor is olyan dolgok vegyenek körül, amik inspirálnak.

Előfordul, hogy hétvégén is dolgozol?

Persze! Gyakran viszek haza kéziratokat, illetve ilyenkor is folymatosan ellenőrzöm az online, és a social media felületeinket. Emellett a hétvége az új impulzusokról és az inspirációszerzésről szól. Ilyenkor van időm külföldi magazinokat és weboldalakat olvasni. Nagyon szeretem például a brit és az amerikai Cosmót! A legfontosabb, hogy bármit is csinálok, azt nem munkaként élem meg. Minden fázist imádok!

Mi volt az első gondolatod, amikor 2009-ben kiderült, hogy te lettél a lap főszerkesztője?

Ez egy elég hosszú folyamat volt, így nagyon örültem, amikor lezajlott és még boldogabb voltam, amikor megtudtam, hogy engem választottak. Emlékszem, ahogy este hullafáradtan néztem meg az Egy boltkorós naplóját.

Mik a legfontosabb tulajdonságok, ha valaki gyakornok szeretne lenni a Cosmopolitan magazinnál?

Nagyon fontos, hogy jól beszéljen angolul, tájékozott és olvasott legyen. De legalább ennyit számít a kiváló íráskészség, a humor, a lényeglátás és a lelkesedés. Legyen talpraesett, magabiztos, és nyitott, hogy tanuljon.

És ha valaki magasabb beosztásban, például divatszerkesztőként szeretne nálatok dolgozni?

Elengedhetetlen a szakirányú végzettség, a rutin és a tapasztalat, hiszen ez egy komoly felelősséggel járó pozíció, és elvárás, hogy akivel együtt dolgozom, ennek megfelelően tudjon dönteni.

Szerinted mitől szép egy nő?

Akkor lesz valaki igazán szép, ha sugárzik belőle a magabiztosság, amit akkor érhet el, ha nem a környezetének akar megfelelni, hanem saját magának. Számomra a barátaim a legszebbek, illetve mindenki, aki kicsit is közel áll hozzám.

Idén október 22-én rendezitek meg a Cosmopolitan Blogger Dayt. Hogyan alakult ki ez az eseménysorozat?

A Cosmo mindig is úttörő volt a rendezvények tekintetében. Szeretjük újszerű ötletekkel meglepni és színesebbé tenni a piacot, és persze régóta fontosnak tartjuk a digitális jelenlétet. Rendszeresen dolgozunk együtt bloggerekkel és úgy éreztük, hogy ez a rendezvény hiánypotló lenne a bloggertársadalom számára. Személyesen is megismerhetik egymást, barátságok, együttműködések születhetnek, beülhetnek a legrangosabb szakemberek előadásaira, akiktől rengeteget tanulhatnak.

Cosmo bloggerek1904retus

Az interjút készítette, szerkesztette: Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s