A Glamour főszerkesztőjével, Maróy Krisztinával beszélgettem #FashionVibesinHungary

A GLAMOUR magazin 2004-ben látta meg Magyarországon a napvilágot és tudomásom szerint te voltál az alapító főszerkesztő. Mi alapján döntöttél a GLAMOUR mellett és mennyire akartad ezt a pozíciót?

Valóban már a kezdetektől a Glamour-nál vagyok, de az érdekesség ebben az, hogy amikor megkerestek a lehetőséggel, akkor már a bőröndömbe pakolgattam. A párom kanadai állampolgár, így éppen Kanadába készültem és az életemet már ott képzeltem el. Nem sok dolog tarthatott vissza, de két magazin volt és van a mai napig, ami itthon tud tartani. Az egyik a GLAMOUR.

Megkérdezhetem melyik a másik magazin?

A Vogue.

Mit gondolsz, illetve milyennek látod itthon a divatvilágot? Mennyire nyitottak az emberek a legújabb trendekre?

1989 óta így vagy úgy, de kapcsolatban állok a divattal. Ha erre az időszakra visszatekintek, akkor bátran állíthatom, hogy rengeteg változás történt itthon. Úgy gondolom, még sok teendőnk van, hiszen a mai napig érzékelhető a rengeteg komplexus és kisebbségi érzés az emberekben. A változás viszont folyamatos, mind a magyarországi helyzet, a nemzetközi nyitás, mind pedig az internet adta lehetőségek miatt. Fontos azonban azt is észrevenni, hogy az interneten rengeteg zavaros információ is eljuthat az emberekhez, ami nem feltétlenül segíti őket, így úgy gondolom, szerkesztőként az is a feladatunk, hogy a nagy káoszból egy átlátható és inspiráló tartalmat teremtsünk. Visszatérve a kérdésedre, szerintem a legújabb generáció teljesen nyitott a változásra és a legújabb trendekre, illetve az én generációm is fokozatosan nyit az újdonságok felé.

Szerinted miért vásárol valaki nyomtatott magazint? Mennyire nehéz vagy könnyű ezt a kultuszt fenntartani?

Sohasem úgy gondolkodtam a Glamour magazinról, hogy ez egy papírdarab vagy egy online felület. Ez egy márka. Egy olyan márka, aminek a szerkesztői a barátnődként melletted állnak. Olyan nők és két férfi, akikkel információkat oszthatsz meg, akikkel örömmel eltölthetsz egy kellemes délutánt és akikhez bátran fordulhatsz kérdéssel vagy támogatásért. Mi elérhető emberek vagyunk, és nem a magas toronyból szerkesztgetünk, hanem igyekszünk úgy viselkedni és információt átadni, hogy mindig mellettetek legyünk. Számunkra az a siker, ha velünk vagytok, legyen az a közösségi média felületeinken, vagy amikor megveszitek a magazin legfrissebb számát és úgymond elvonultok velünk feltöltődni. Alapvetően úgy gondolom, hogy teljesen más egy könyvet vagy egy újságot a kézben tartani és olvasni, mint a képernyőn klikkelgetni. Ezt nem azért mondom, mert elfogult vagyok, vagy mert egy másik, kevésbé digitális generációba születtem. Teszteltem magamon és másokon is, így határozottan úgy gondolom, hogy igazán kikapcsolódni és lazítani telefon nélkül az igazi. Amikor készítek egy forró fürdőt, hátradőlök egy kávé mellett, a telefonomat kikapcsolva olvasgatom a kedvenc magazinomat vagy egy jó könyvet, az az igazi.

Mit gondolsz a nők szerepéről, mennyire tartod fontosnak az egyenjogúságot?

Szerintem minden női magazinnak, minden nőnek fontosnak kell, hogy legyenek a nők jogai. Ki kell állnunk a jogainkért és egymásért is. Ezért szervezzük meg minden évben a Women of the Year gálát, ahol a nőket ünnepeljük. Egy nőnek még ma is sokkal többet kell dolgoznia azért, hogy elismerést vagy egyenlő fizetést kapjon, mint férfiaknak, így nagyon fontosnak tartjuk, hogy néha megálljunk egy kicsit és gratuláljunk nőtársainknak a fantasztikus teljesítményükhöz. Az olvasóinknak is azt szeretnénk megmutatni, hogy fontos elismeri egymást, büszkének lenni egymásra. Év végén egy újabb mozgalmat indítunk a világ összes GLAMOUR magazinjával közösen, ami tizenhat országot jelent jelenleg. Miután a nemzetközi statisztikák szerint annyival keresünk kevesebbet, mint a férfiak, hogy november 10-e után év végéig ingyen dolgozunk, sok teendőnk van. Ezt a szomorú fordulónapot hívják Equal Pay Day-nek. Nagy sztárokat sikerült megnyernünk, hogy támogassák a kezdeményezésünket, álljanak ki a nők mellett, és hívjuk fel közösen erre a tarthatatlan helyzetre a figyelmet. A legjobb módon szeretnénk segíteni a nőket. A novemberi és a decemberi számunkon csak női alkotók, újságírók, szerzők dolgoznak majd, azaz csak nőknek adunk munkát.

Személy szerint úgy gondolom, a nőknek támogatniuk kellene egymást. Mit gondolsz, itthon mennyire tudnak örülni egymás sikereinek a nők, illetve mennyire tartod ezt fontosnak?

Ahogy az előző kérdésnél is beszéltünk erről, a Women of the Year díjátadó gála pont erről szól, hogy közösen, együtt tudjunk egymásnak örülni. Ez egy oda-vissza dolog. Minden nőnek jól esik, ha megdicsérik, ez jó energiákat szabadít fel. Nincs is nagyobb erő, mint amikor a nők összefognak, hiszen közösen jó dolgokat teremtenek. Nem kellenek teoretikusok ahhoz, hogy a nők problémáit megoldják, nők kellenek ahhoz, hogy a női problémákat közösen megoldjuk.

Ha valaki a média világában szeretne elhelyezkedni, milyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen?

A nyitottság az az alapvető tulajdonság, amivel rendelkezni kell. Hiszen ha a médiában dolgozol, akkor nem az a feladatod, hogy bezárj ajtókat, hanem az, hogy kinyisd őket. A magas esztétikai érzéket emelném még ki, ami méltatlanul elfeledett tulajdonság a média világában. Véleményem szerint nem csak a divat magazinok világában lenne felemelő, ha ebből a szempontból is igényes dolgok, termékek, információk vennének körül bennünket.

Főszerkesztőként milyen úgynevezett „lépcsőket” kellett megmásznod? Mennyire kell kitartónak lenni, hogy eddig a pozícióig eljusson valaki?

Első lépcsőfokként azt az emlékemet tudnám felidézni, amikor a nagymamámnál lapoztam a nemzetközi magazinokat és beindult a fantáziám, hogy mit változtatnék meg rajtuk. Rengeteget írtam, hamar került kamera is a kezembe. Több utat is bejártam, dolgoztam modellként, majd stylistként, szerkesztőként. 23 éves korom óta szerkesztek és ez egyfajta kényszerűség is volt, hiszen az egyetem mellett dolgoznom is kellett, minden ebbe az irányba terelt. Kitartónak tartom magam, de nem túlzottan érdekelnek a pozíciók. Szerintem nem a pozíciód miatt vagy valaki, hanem azért lesz kiemelt pozíciód, mert keményed dolgozol és tudod ki vagy, mit akarsz, mit tudsz adni a környezetednek. Főszerkesztőnek lenni kevés szabadsággal jár, ellenben sok-sok kötelezettséggel, így nagy fegyelmezettséget követel. Most olvasom a nemrégiben leköszönt, hosszú ideig a brit Vogue magazint szerkesztő, Alexandra Shulman Inside Vogue- A Diary of my 100th Year című könyvét, és döbbenetes, mennyire ugyanazt élte át, amiket nap, mint nap én is átélek. Voltam gyakornok a Vogue-nál, amikor főszerkesztő volt, akkor is lenyűgözött a szerénysége, visszafogottsága. A GLAMOUR egy nagyon sikeres magazin Magyarországon, fontos, hogy két lábbal a földön álljak és mindig a bennünket olvasó, követő nők járjanak az eszemben. Mi ezen elv alapján dolgozunk.

Utolsó kérdésem pedig, hogy szerinted a nőiesség miben nyilvánul meg?

Inkább belső értékeket mondanék: mások meghallgatása, odafigyelés, kedvesség és gondoskodás.

MaroyKrisztina

Interjút készítette, szerkesztette: Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s