Egy őszinte vallomás a bloggerkedés árnyoldaláról

IMG_0939

Életem legjobb döntését hoztam meg, hogy több mint 3 éve elindítottam a Fashion Capitalt. Az a teljesség amit mindig érzek a szeretett blogommal kapcsolatban az mindig mindenért kárpótol. Viszont akarva akaratlanul is sokszor zavar, hogy itthon számos blogger nem tud hiteles maradni. Nagyon távol áll tőlem, hogy mások életével foglalkozzak, de amikor gyakran szembejön velem a “szituáció” akkor mindig kicsit meg kell “állnom” és körbenéznem, hogy mi is történik valójában . 

Úgy érzem az online platformok rengeteg lehetőséget adnak és ezt nagyon jól használni is lehet. Közösséget építeni, jótékony kezdeményezéseket szervezni vagy pusztán erőt adni embereknek, akiknek az életben nem tudunk. Motivációt adni és átadni fontos üzeneteket, esetleg inspirálni másokat és így tovább. Teljesen egyértelmű, hogy aki kiemelten jól csinál valamit azt előbb vagy utóbb megfizetik vagy szeretnék megfizetni és akkor itt jöhetnek a kérdések: Mit vállalnak el a “sikeres” bloggerek?! Meddig mennek el a pénzért?! Miért hirdet a kedvenc bloggerem olyan terméket, ami nagyon távol áll tőle?! Egyáltalán kik azok a bloggerek akikben valóban bízhatunk és megfogadhatjuk a tanácsaikat?! Valójában kik azok akiknek valós táboruk van és nem fizetett “követők” alkotják a nézettséget?! (A cikk lejjebb folytatódik.)IMG_0956 (1)IMG_0966IMG_9172

Minden álszentség nélkül az üzlet az üzlet, de ha valaki egy olyan szakmát választ, mint a bloggerkedés aminek a lényege az olvasókkal való személyes kapcsolat és a hitelesség megtartása, akkor úgy gondolom igenis fontos húzni egy határt. Gondolok most arra, hogy nem reklámozunk szőrtelenítést az oldalunkon ha nem kifejezetten “beauty guruk” vagyunk és nem csinálunk hatalmas reklámot egy felvágott szaláminak ha divatbloggernek valljuk magunkat. 

A cégek persze megtalálják a lehetőséget, hogy fiatal és kedves lányokkal reklámozzanak és ne kelljen hatalmas összegeket fizetniük a magazinoknak vagy esetleg a tévének, pedig úgy gondolom a bloggerkedés és a magazinok élete között óriási különbség van. A magazint egy egész csapat állítja össze és több oldalról közelíti meg az olvasókat. A bloggerkedésben pedig az a szuper, hogy magazin és kirakat helyett egy olyan személyes területet lehet meghódítani ami nagyon jó erkölcsi és üzleti platform is lehet.

Egy sikeres blogger ott lehet sikeres, ha tud nemet mondani, mert az elvei előbb vannak az üzleti gondolatainál. Ha az oldalainkat elvekre helyezzük akkor  nem fogjuk magunkat furán vizslatni a tükörben. A bloggerkedés egy felelősség, hiszen ha sokan követnek akkor az üzeneteket is hitelesen érdemes átadni. Szomorú látni amikor a legtöbb blogger beleesik abba az óriási csapdába, hogy eladják a lelküket a pénzért és utána lassacskán visszafordíthatatlan kárt tesznek. 

A másik árnyoldala a bloggerkedésnek a hatalmas rajongótábor ami valójában nem élő emberekkel áll kapcsolatban hanem kis “robotkákkal” amiket pénzért lehet manipulálni  és bővíteni. Különböző programok segítségével, pillanatok alatt 50 vagy akár 500 ezer követőd is lehet és akkor akár már a kedveléseket is generálhatod a háttérben. Külföldön ezzel már külön cégek foglalkoznak és a bloggerkedést már erős távcsővel figyelik. “Van 100 ezer követőd és ha LIVE videót csinálsz akkor 40-en néznek?! Előző héten 5000-en követtek és egy hét leforgása alatt már 50.000-en?! Folyamatosan fura személyektől érkeznek a kommentek és a likeok?!” 

Ha megnézzük Chiara Ferragnit (legsikeresebb és legbefolyásosabb blogger a világon),  akkor láthatjuk a folyamatos növekedést. Jelenleg 9,4 millióan követik és 1 éven belül is folyamatosan növekedtek és növekedtek, hiszen amit csinálnak az jó és egyedi. De miért van az, hogy valakinek elért egy számot a blogja és azóta stagnál és nem növekszik?! “Ha egy hét alatt 5 ezerről 50 ezerre ugrott a követőid száma akkor egy év elteltével még miért az 50 ezres számnál tartasz?!” Ellentmond az alaptörvényeknek és érdemes elgondolkozni rajta… 

Nem szeretnék személyeskedni és nem célom senkit megbántani, de úgy gondolom, hogy ha oda a hitelességnek akkor oda a tartásnak is. Olyan jó érzés lenne azt látni, hogy csalások nélkül válnak emberek sikeressé és az üzeneteknek őszinte hatásuk lenne. “Ahol egy friss gyümölcslevet valóban érdemes lenne reklámozni, hiszen imádom az egészséges italokat vagy egy adott táskamárkával örömmel működöm együtt, mert annyira gyönyörűek, hogy valóban megszeretném osztani az olvasóimmal.”

Fotó: www.idrisrahmani.com

Ölelés, 

Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s