A közösségi média nem valós sztárjai

Egyre inkább észrevehető , hogy napjainkban rohamosan megnőttek a bloggerek, instagram celebek és az olyan személyek akik a közösségi médiát tekintik a munkahelyüknek. Ezzel egyébként semmi probléma nincs mivel mindenkinek megvan a lehetősége, hogy nyíltan vállalja a véleményét illetve azt posztoljon amit csak szeretne. Illetve az is mindenkinek a saját dolga, hogy kit követ és ki az aki inspirálja . A legnagyobb cégek is felfigyeltek a nagy követő számmal rendelkező bloggerekre illetve celebekre, hiszen hatalmas reklám lehetősége jelent meg a szemük előtt. Mindannyian több órát vagyunk internet közelben és akárhol vagyunk mindig legördítjük az instagram feedet vagy megnézzük mi a helyzet a facebookon. Nem hittem a szememnek amikor megláttam egy olyan hirdetést az interneten : ” Fizess és mi megtanítjuk, hogyan építs egy olyan instagram oldalt amiből a későbbiekben meg tudsz élni.” Rengeteg ember próbálja kihasználni ezeket a lehetőségeket és közben elveszít valamit: “az igazi hangját”. 

Szeretném, hogy aki még nem tudja tisztába legyen azzal, hogy nagyon sok több tízezer követőszámmal rendelkező blogger megvásárolta a követőket. Létezik egy olyan applikáció ahol ha fizetsz havonta x összeget akkor garantálja, hogy VALÓS követőket kapj. Ez úgy működik, hogy beállítod milyen hashtageket likeoljon az instagramod és a te ujjad nélkül nyomja a likeokat , ami több és több követőt hoz az oldaladra. Ezen kívül létezik egy olyan ingyenes applikáció is ami “fake követőket” intéz az oldaladra. Ezekhez nem kell semmi mást tenned mint pár gombnyomást és már te is “igazi celeb leszel”. Tudom, hogy a bloggerek is megszeretnének valamiből élni, illetve sokan úgy vannak vele, hogy ha a “többiek is így csinálják én miért ne?!”. Ha van egy kis pénzed akár milliós követő táborral rendelkező személyekkel is létrehozhatsz egy “közös üzletet”. Például fizetsz neki 100 dollárt ő pedig kitesz az oldalára és felrakja 6 órára a képedet , hogy jöjjenek neked az új követőid. Rengeteg módja van annak , hogy hogyan legyél “instagram celeb”. 

Az ingyen termékek vagy szponzorációs díjak is a háttérben vannak. Reklámért cserébe kaphatsz sok mindent : ingyen terméket, ingyen fogyasztást és plusz fizetést is ha üzletasszonynak születtél. Mondok egy példát: tavaly rengeteg embernél feltűnt a Daniel Wellington óra. Végig mentem az instagram oldalamon és sok lánynak a kezén ezt láttam és az én csukómon is az virított. Ezt az órát ingyen kaptunk, hogy szép képeket készítsünk és posztoljunk. Olvastam is egy cikket erről amikor egy leányzó nagyon kiakadt ezen. Úgy gondolom ezzel semmi probléma nincs mivel akinek a stílusához passzol az óra az benne van egy ilyen együttműködésben , hiszen egy örök klasszikus darab. A problémám ott kezdődik amikor valaki annyira “üzleties” lesz, hogy semmi más nem érdekli csak a haszon és nem szelektál. Egy dezodort vagy szőrtelenítést reklámoz csak azért, mert ingyen volt. Úgy gondolom legyen 100 követőd, de azok kövessenek azért, mert imádják a stílusod vagy a gondolataidat esetleg a munkádat. 

Ebben a világban mindenki könnyedén lehet “internet-sztár” ha megvan a kellő rálátása és egy kis tőkéje, hogy szponzorálja vagy megvásárolja a követőit. A legnehezebb valós maradni. Nem sok mindenkinek sikerül a saját elveit megőrizni a reklámmal. Nem sokan mondanak “nemet” egy felkérésre. Ha ingyen van vagy fizetnek akkor miért ne. Emiatt egyre kevesebb bloggert követek és egyre jobban szűröm azt ki az aki valami valósat mutat fel. Személy szerint nem érdekelnek az egy sémájú képek és amiről lesüt, hogy mekkora reklám értéke van és ez mennyire nem passzol az egyéniséghez. 

Szeretem ha valaki más és valami egyedit csinál. Imádom a gyönyörű kreatív képeket és az egyéniséget. Jó látni akik még nem dőltek be a közösségi média könnyen szerezhető követők és likeok számának és értékelni tudják a különleges oldalakat. Nem kérem, hogy értsetek velem egyet és nem rosszindulatból írom amit írok. Egyszerűen szeretném ha minél többen lennénk olyanok akik a saját erőből és “csalások” nélkül jutnánk sikerekhez. Mivel aki valamit kitartóan csinál annak előbb vagy utóbb lesz hangja. Illetve az emberek ha látják, hogy jót csinálsz akkor követni fognak és nem azért, mert megvetted őket. Illetve ne legyünk birkák és ne dőljünk be a “nagyszámú törvényeknek”. Azért, mert valakit 50 ezren követnek , nem biztos, hogy nekünk is kell. 

klu

Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s