KNOW YOUR COFFEE

Mindig is nagy barátunk volt és lesz is a kávé. Reggel, amikor kedvünk nincs kimászni a meleg paplan alól és még a szemünket is csak alig-alig tudjuk kinyitni, amikor túlórázunk, fáradtságra, baráti csevelyre, randira, egy hosszú útra mindenhol jelen van. Rajongunk érte. Lehet eszpresszó, lungo, latte és így tovább. Képzeljük csak el… Egy nő Párizsban issza a Café de Flore-on az eszpresszóját. Egy férfi New Yorkban, nagy Frappuchinóval a kezében rohan. Más szituáció és más fajta kávé. Nézzünk egy kicsit utána, hogy mi a különbség köztük.

1 Eszpresszó

espresso

Majdnem minden kávéfajtának ez az alapja. Erős, fekete, koncentrált kávé. Eredetileg Olaszországból származik. Nagyon elegáns és férfias. Véleményem szerint nagyon szexi tud lenni, ha egy férfi eszpresszót kér a pultnál. Személy szerint, nem rajongok az eszpresszóért nekem túlságosan kesernyés.

2.Lungo

lungo

Avagy a hosszú kávé, anyukám kedvence. Kiskoromban mindig megkostoltam és alig vártam, hogy mire “nagy” leszek én is előszeretettel fogyasszam a hosszú kávét. Sajnos ez nem jött össze, mert mai napig a tejesebb kávéfajták híve vagyok. Gyengébb mint az eszpresszó, dupla annyi idő szükséges az elkészítéséhez. Tévhitek ellenére, a hosszú kávét nem higítják forró vízzel, csupán több ideig főzik.

3. Caffe Latte

Processed with VSCOcam

Egyharmad eszpresszó, kétharmad meleg tej és tejhab a tetején. Téves összekeverni a Latte Macchiatóval. Nincs is jobb mint egy reggeli Caffe Latteval.

4.Cafe Macchiato

mavv

Szintén eszpresszó alapú kávé kevés tejjel. Ez a típusú kávé áll a legközelebb az eszpresszóhoz. Kávénkra rácsöppentünk egy kevéske tejet és már kész is a Cafe Macchiato.

A “macchiato” nagyon megtévesztő tud lenni, így ha a tejesebb fajtájú kávékat szereted, akkor ezt ne kérd.

5. Cappuccino

ko

Imádom. Jó habos, tejes és nagyon finom. Fahéjjal a tetején, egy kis macaron hozzá, VOGUE és that’s it! Összetétele nem más mint eszpresszó és tej. (Remélem ti is kitaláltátok volna) Egy rész eszpresszó és ugyanannyi habos tej és a tetejére egy kis tejhab. Voálá!

P.S.: A cappuccinót tartják a legeredetibb eszpresszó italnak.

6. Americano

am

Nagyon népszerű az Egyesült Államokban, de itthon is közkedvelt. Nincs benne tej , se hab csak kávé és forró víz. Not my style!

7.Latte Macchiato

puffEgyik legnépszerűbb  kávéfajták egyike amit nem is csodálok. Egyik kedvenc, nálam is ! A habos tej és a kávé külön réteget képeznek, de itt inkább a hab és a tej áll a főszerepben. Fontos, hogy a jó helyeken mindig átlátszó pohárban szolgálják fel.

9.Bécsi kávé

kp

Erős fekete kávé és tejszínhab! Nincs benne tej, se tejhab. UHHH..

10. Ír kávé

irNevezzük csak kávékoktélnak. Ha a kávét és az alkoholt keverni szeretnéd, most itt az alkalom. Whiskey, cukor és tejszín és persze az elmaradhatatlan eszpresszó. Whiskey with Espresso? for me… NO!

Love, 

Clau

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s