Az instagram filter az új munka?

A mai nap folyamán egy teljesen más jellegű bejegyzést hoztam Nektek. Valami olyasmi témáról, amiről még az életemben nem írtam, így számomra is új lesz. 

Ennek a bejegyzésemnek a témája a siker és a munka kapcsolata lesz. Ha megkérdezzük szüleinket, nagyszüleinket mit is jelent számukra a munka, akkor biztos vagyok benne, hogy akár órákig is mesélnek nekünk. Hiszen van miről. Tudnak mesélni a nehézségekről, a folyamatos kemény munkáról, kitartásról vagy ahogy a kert körül dolgozott az egész család a szebb kert reményében. 

A világban egy hatalmas változás történt és az Y generáció már nem úgy tekint a munkára és a sikerre, mint ahogy ez korábban megszokott volt. De hogy mire is gondolok pontosan?! 

Arra, hogy a fiatalok nagy százaléka nem akar megdolgozni a sikerért, hanem készhez akar mindent kapni. Az alázat, mint tulajdonság egyre kevesebb fiatalban él és a szülők is teljesen más nevelést adnak a gyerekeiknek, mint korábban tették. Akár a testvérek között is óriási eltérések jöhetnek létre a nevelést illetően. 

Az Instagram és Facebook illetve egyéb más online platformokon felnőni nem egy könnyű feladat. Ma már a 12 éves lánynak sem ismeretlen a közösségi média, sőt. Minden a szemünk és orrunk elé van téve, de sokszor téves valóságképpel. Gondoljunk csak bele, milyen lehet úgy felnőni, hogy a telefon folyamatosan a kezünkben és csak a készen kapott világot látjuk.

Csak a sikereket látjuk, kit hogyan léptettek elő. Azt nem látjuk, hogy mennyiszer próbálkozott már elérni ezt a pozíciót. Látjuk, hogy valaki hol nyaral vagy éppen milyen drága táskát vett, de azt nem vesszük figyelembe, hogy miről mondott le vagy milyen áron érte el a mostani helyzetét. Figyeljük ahogy a kedvenc világsztárunk telt házas koncerteket ad a világ számos területén és “csak utazik illetve dúdolgat”. “Hiszen neki annyira könnyű, jó hanggal született és szép arccal, így nem nehéz” – gondolják sokan. Pedig a valóságban a jó hang és a szép arc egy kicsit sem elég. Minden siker mögött, kemény küzdelem van. 

“Ha J.K Rowlingot elbátortalanította volna az első tíz kiadó, akik visszautasították, Harry Potter nem létezne. Ha Howard Schultz feladta volna a 242 bank és hitelintézet visszautasítása után, akkor nem lenne Starbucks. Ha Walt Disney feladta volna, miután vidámparkjának az ötletét több mint 300-szor visszautasították, nem lenne Disneyland.” Ezeket a sorokat az egyik kedvenc könyvemből idéztem, A Válaszból amit Allan & Barbara Pease írt. (Mindenkinek csak ajánlani tudom). 

Úgy gondolom a kész instant világ pár filterrel, édeskevés a valós élethez. Amit látunk az sokszor ki van színezve, hozzá van adva vagy el van játszva. Soha nem felejtem, amikor felkeresett egy lány, hogy segítségre van szüksége. Emlékszem nagyon meglepődtem, hogy miért is fordul hozzám, hiszen az élete majdhogynem tökéletes. Gondoltam akkor… Luxusnyaralások, sportautó, tökéletes alak és több tízezer követő. Időközben kiderült, hogy ez mind csak egy látszat és konkrétan az egész élete egy férfitől függ, akit már nem is szeret. Elmesélte, hogy milyen nyaralásokon volt, mennyi mindent látott és mennyi mindent kapott de magától egy vacsorát nem tudna kifizetni. Elmesélte, hogy ez az állandó függés megbénítja és már el is felejtette, hogy mi az a természetesség, hiszen folyamatos szerepet játszik. Megmutatta a külvilágnak azt az életet, ami valójában egy hamis kép és aminek rengetegen bedőlnek: “sikert elérni könnyű, a Gucci és a Chanel csak fut utánad, ha szép vagy”.

Ez a történet egy kicsit sem ritka történet, nem egy és nem két hasonló helyzetnek lettem szemtanúja, kisebb eltérésekkel. A nyomás hatására és az azonnali siker vágya majdnem minden Y generáció álma. Nem dolgozni, készen kapni és hátradőlni élvezni. De a világ nem így lett megalkotva. 

A pénz csak egy eszköz a siker a személyes győzelmen alapul. A siker történhet egyedül, szerelemben vagy csapatban. Aki felmutat egy hamis képet, miközben a lelke darabokra van szakadva az közel sem sikernek betudható. Aki a saját elveinek és értékrendjeinek mond nemet, hogy tárgyilagos dolgokba kapaszkodjon, az nemet mondott a sikernek. 

Mindenkinek mást jelent a munka és a munka mögötti siker, de az Y generáció számára sokszor a külcsín és a filterek válogatását vallja a háttérmunkának, pedig ez egy téves elmélet. A munka az kézzel fogható és a siker, rengeteg buktatón és nehézségen juttat el a magasba. Nem várhatunk el mindent azonnal, a lépcsőzés a mai napig érvényes, hiába gyorsult fel a világ. A mai napig megvannak a siker alappillérei, ami nem más mint az alázat, a kemény munka, folyamatos tanulás és a kitartás. 

Utóirat: Ezeknek a gondolataimnak a hatására indítottam el egy új rovatot a blogon, #FASHIONVIBESINHUNGARY néven. Hiszen ez egy lehetőség, hogy többet tanulj, többet olvass és több hasznos és hiteles információt gyűjts be és nem a fogyasztásra összpontosul, hanem a tanulásra. Itt a legjobbaktól kapsz egy kis útmutatást, érdemes továbbra is velem maradni. 

Írta, szerkesztette: Perepelica Claudia

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s